El Sweat Equity és un terme jurídic anglosaxó que consisteix en el capital social d’una startup que és adquirit per empleats o co·laboradors clau sota unes condicions favorables, en reconeixement dels serveis que aquests realitzen perquè l’empresa creixi.
Sweat Equity per a empleats
Per a una startup pot ser difícil oferir salaris d’acord a valor de mercat. Per aquest motiu l’emprenedor pot plantejar-se la possibilitat de recompensar certs càrrecs clau amb un percentatge de participacions en la societat condicionat al seu compromís amb el projecte.
En aquests casos el Sweat Equity es constitueix com el capital que és obtingut com a recompensa pel temps i esforç realitzats per les persones que han contribuït en el projecte, generalment des d’una etapa molt inicial de la startup.
Sweat Equity per a Advisors
!Un Business Angel”, tal com assenyalen en aquest article de la revista Forbes, “és una persona que t’ajuda i et dóna un cop de mà per donar un empenta a la teva idea emprenedora amb diners però també amb experiència”.
Un inversor aporta certa quantitat de diners a canvi d’un percentatge de la startup. En canvi, alguns Business Angels, a més d’aportar diners, s’involucren en el projecte d’alguna forma, com a advisors o mentors, i condicionen part del seu percentatge en el capital social de l’empresa a través del seu compromís en aquesta tasca d’assessorament.
Per exemple, un Business Angel podria acordar amb la startup aportar 50 mil euros a canvi d’un 10% de l’empresa i, a més, adquirir un 5% per la seva tasca de mentoria en el transcurs de 2 anys. En aquest cas, el Sweat Equity consisteix en el 5% que adquireix per la seva aportació de serveis.
Com es materialitza aquest Sweat Equity?
És fonamental que l’emprenedor estigui assessorat adequadament pel que fa a la forma més òptima de materialitzar aquests compromisos adquirits amb empleats o advisors.
Hi ha diverses formes d’executar l’adquisició del Sweat Equity, des d’opcions de compra de participacions, opcions de subscripció preferent en futures ampliacions de capital o, fins i tot, l’atorgament de drets econòmics instrumentalitzats a través de Phantom Shares. Totes aquestes opcions hauran de valorar en funció de les característiques de l’empresa en el moment que s’atorguin i tenint en compte els acords existents entre els socis de l’startup.
La nostra recomanació en valorar l’atorgament de Sweat Equity és buscar assessorament legal especialitzat en aquests temes per a instrumentar i formalitzar aquests drets correctament, preveient les implicacions legals i fiscals que tindran, tant per l’empresa com per als socis, presents o futurs. Per tant, és recomanable preveure l’atorgament de Sweat Equity des d’un inici en el Pacte de Socis de la Startup.