L’arbitratge com a resolució de conflictes en una startup

Com ja hem comentat en algun post anterior , una de les clàusules essencials de tot contracte privat és l’elecció de llei aplicable i fòrum, en la qual es preveu el sistema de resolució de conflictes. En un Pacte de Socis aquesta clàusula és imprescindible. Sovint la realitat d’una startup incorporarà elements estrangers o components transfronterers que generin la necessitat de minimitzar la incertesa que pugui existir sobre la llei aplicable al Pacte de Socis i la jurisdicció competent per resoldre qualsevol tipus de disputa.

Normalment , en qualsevol contracte privat, trobem la següent clàusula estàndard:

“En cas de qualsevol conflicte o discrepància que pugui sorgir en relació amb la interpretació i/o compliment del present contracte, les parts se sotmeten expressament als Tribunals de Barcelona, amb renúncia al seu fur propi, aplicant-se la legislació espanyola vigent”.

No obstant, segons dades recollides recentment pel Consell General del Poder Judicial (CFPJ), els Jutjats Mercantils són els tribunals espanyols que més triguen en resoldre els assumptes, amb una mitjana de més de tres anys per cas.

En cas que hi hagi qualsevol conflicte entre els socis d’una startup , resoldre-ho de la forma més ràpida i eficaç pot ser una qüestió de vida o mort per a l’empresa. Podem constatar que això no es compleix si hem d’esperar més de tres anys per donar-li la raó a una o altra part del conflicte.

És per aquest motiu que l’arbitratge sorgeix com una opció viable per obtenir una resolució relativament ràpida i àgil a qualsevol problema que pugui sorgir. L’arbitratge és un mecanisme alternatiu de resolució de conflictes, on les parts sotmeten la decisió del seu conflicte a un tercer neutral. Si optem per aquesta forma de resolució de conflictes és molt important incloure una clàusula on les parts se sotmetin expressament a aquesta jurisdicció.

Existeixen nombrosos tribunals arbitrals, cadascun amb el seu respectiu reglament arbitral, els quals recomanen públicament una clàusula tipus perquè les parts incloguin en els seus contractes. Per exemple, la següent clàusula del Tribunal Arbitral de Barcelona:

“Per a la solució de qualsevol conflicte o qüestió litigiosa derivada d’aquest contracte o acte jurídic, inclosos els que se’n derivin, així com la seva validesa, les parts se sotmeten a l’arbitratge institucional del Tribunal Arbitral de Barcelona, de l’Associació Catalana per a l’Arbitratge (TAB), – sigui quina sigui la denominació futura -a qui s’encomana la designació de l’ àrbitre o àrbitres i l’administració de l’arbitratge d’acord amb el seu Reglament vigent a l’inici de l’arbitratge ” .

Cal esmentar que hi ha una gran varietat de Tribunals Arbitrals, tant a nivell estatal, com autonòmic, com es pot veure a la xarxa de corts d’arbitratge de les Cambres de Comerç d’Espanya, a les quals els emprenedors poden optar per qüestió de proximitat.

Finalment , la nostra recomanació davant de qualsevol conflicte és sempre buscar el consens per mitjà de la mediació o negociació abans de procedir a realitzar qualsevol acció litigiosa, ja que el bloqueig de la startup pot ser molt perjudicial per al seu desenvolupament i futur. És fonamental que les parts d’un contracte estiguin degudament assessorades i coneguin les condicions i conseqüències que suposen incloure clàusules de resolució de conflictes per mitjà de l’arbitratge .

Si estàs negociant o valorant realitzar un Pacte de Socis i vols assessorament, no dubtis en contactar amb nosaltres a [email protected].

CONTACTA CON NOSOTROS

INFORMACIÓN SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS DE DELVY GLOBAL, SL Finalidades: Facilitarle un medio para que pueda ponerse en contacto con nosotros y contestar a sus solicitudes de información, así como enviarle nuestro boletín comercial y comunicaciones informativas que puedan ser de su interés, incluso por medios electrónicos, en caso de aceptar la casilla correspondiente. Legitimación: Su consentimiento expreso, la ejecución de la relación precontractual o contractual mantenida con usted y el interés legítimo de Delvy. Destinatarios: La información proporcionada podrá ser compartida con nuestra base de datos de almacenamiento y terceros proveedores que nos ayudan en la prestación de los servicios. Derechos: Puede retirar su consentimiento en cualquier momento, así como solicitar el acceso, rectificación, limitación, supresión, y/o portabilidad de sus datos en la dirección de correo electrónico [email protected]. Información Adicional: Puede ampliar la información en el enlace de He leído y acepto la Política de Privacidad

DELVY

Comparte este artículo

quizá te interese...

CONTACTA CON NOSOTROS

INFORMACIÓN SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS DE DELVY ASESORES, S.L. Finalidades: Facilitarle un medio para que pueda ponerse en contacto con nosotros y contestar a sus solicitudes de información, así como enviarle nuestro boletín comercial y comunicaciones informativas que puedan ser de su interés, incluso por medios electrónicos, en caso de aceptar la casilla correspondiente. Legitimación: Su consentimiento expreso, la ejecución de la relación precontractual o contractual mantenida con usted y el interés legítimo de Delvy. Destinatarios: La información proporcionada podrá ser compartida con nuestra base de datos de almacenamiento y terceros proveedores que nos ayudan en la prestación de los servicios. Derechos: Puede retirar su consentimiento en cualquier momento, así como solicitar el acceso, rectificación, limitación, supresión, y/o portabilidad de sus datos en la dirección de correo electrónico [email protected]. Información Adicional: Puede ampliar la información en el enlace de Política de Privacidad.

DELVY